Saturday, September 29, 2012

Hungry John presentert i Blues News


På tide å gi livet litt mening: Hungry John er tilbake!

Norge har bare en blueslegende. Sorry Reidar, Knut, Vidar og alle dere andre der ute men slik er det. Og når den grovkalibrede stemmen til Hungry John teller i gang sin nye plateutgivelse HAVE YOU HEARD, som om det var bar-utgaven av Disneys intro til sitt mest kjente eventyr, kjenner du forventningene stige. Det er det gode grunner til!


I en tid da det er mange som spør seg om hva som er meningen i alt som skjer rundt oss er det befriende å møte en plateutgivelse, en artist og et band som har tatt vekk all unødvendig innpakning og legger fruktene åpent frem. En artist og et band i fotsporene til Jimmy Reed og Chuck Berry, eller vokal-fenomenet Howlin’ Wolf for den del. De var mestere i å maksimere følelsen de ville gi videre til lytteren. Ingen overspilling, ingen forsøk på å sminke opp bruden, ingen ”pretending” for å si det på bluesens eget mål. Bare rett på – med ekte saker. Og når Hungry John går i gang med åpningslåta ”Cryin’ man” er du der. Følelsen av tårer og blues. Brennende tekster som treffer deg mens du tenker: Det der kunne vært meg.

Blues på sitt beste er som å presse essensen ut av et liv. Det er smerte og ord som beskriver følelsen av å ligge nede, men det er også vilje til å overleve, til å sparke ting i gang og endog by på en betingelsesløs fest av og til. Alle disse essensene finnes på Hungry Johns nye plate. Legenden fra Bergen, som tidlig på 70-tallet loffet rundt i England mens han vekslet på å sitte på fanget til legenden Son House og Canned Heats leder Al Wilson, eller se konserter med Zappa og Pink Floyd, blottlegger følelsene slik bare en bluesmann kan. Både på nevnte ”Cryin’ man” eller på tittelsporet ”Have you heard” opplever du Hungrys potente og brede bluesartisteri, samtidig som han oppleves nådeløst ærlig.

HAVE YOU HEARD er også en sjeldent poengtert plate rent musikalsk. Brutalt poengtert vil noen si! Uansett om du snakker om blues eller rock er det ikke ofte det er slik. En plate som får deg til å heve øyenbrynet interessert – for så å komme med et: ”Hva faen skjedde?” når låta brutalt ender etter tre hardt tilpassede minutter. Eller enda mindre. Ikke mange har gjort denne øvelsen etter at den digitale tidsalderen med CD-formatet og nedlastinger fra cyber space har gitt oss ualminnelig med plass og rom. Du kjenner at bluesens kunst treffer deg – i minimalismens ånd.  

Sånn er det. John Lee Hooker lagde sin THE HEALER sent i livet. Bob Dylan brukte omtrent 40 år på å lage bluestriumfen TIME OUT OF MIND. Man skal være forsiktig med å trekke paralleller. Musikk er ikke matematikk. Men har du ført fergen over sundet i en mannsalder så vet du hvordan du skal legge til kaien for å si det sånn.

Den kaien Hungry John har lagt til, rundt 40 år inn i karrieren, kaller på stor interesse fordi HAVE YOU HEARD er et sånt album der ting bare stemmer. Der det sier klikk!  Norges levende blueslegende har noe å melde. Noe som handler om mitt og ditt liv. Om vår fot og vår skjebne. Om våre ekte følelser for blues og rock. Fra påminnelsen om det opprinnelige Fleetwood Mac på åpningssporet, til den primale Jimmy Reed-foten på ”Rockin’ the blues”, en Buddy Miles/ Hendrix-syrete elektrisk bluesfot på ”Congo blues”, sydende sørstats-fot ala Tony Joe White på ”Greasy! Oily!”, eller John Mayalls måte å tenke seg bluesen som en alltid tilstedeværende venn slik Hungry John gjør så utmerket på tittelsporet. Det er en levende kai. En kai der variasjonen er stor men den potente bluesfoten er konstant. HAVE YOU HEARD? Det er bare å la bluesalarmen gå!
                            
Johnny Andreassen, musikkjournalist Blues News        

Hungry John – ”Have You Heard”. Utgitt på Hungry Records og distribuert av Bare Bra Musikk. Slippes i ditt nærområde 28. september 2012.
Mer info og foto: www.hungryjohn.com   email : .john@hungryjohn.com

No comments: